Dekalog żywienia dzieci w wieku 1-3 lat

  1. Należy codziennie spożywać pieczywo i produkty zbożowe pochodzące z pełnego przemiału – chleb razowy i ciemne pieczywo, kasza i kaszki, płatki najlepiej zawierające otręby.

  2. Należy codziennie podawać dziecku produkty nabiałowe takie jak mleko, maślankę, kefir, jogurt. Dla dzieci powyżej 24 miesiąca życia produkty nabiałowe powinny zawierać zmniejszoną zawartość tłuszczu. Zapotrzebowanie na wapń w tym okresie życia wynosi 800-1000 mg, co odpowiada 400 ml mleka,lub 150 g jogurtu, lub 30 g żółtego sera. Zapotrzebowanie na witaminę D 3 wynosi 400 j na dobę. Odpowiada to mniej więcej jednej kropli preparatów tej witaminy.

  3. Należy codziennie jeść warzywa (w tym warzywa strączkowe) i owoce. Ideałem jest zjadanie warzyw i owoców 5 x dziennie.

  4. Chude mięso czerwone, w tym wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż dwa, trzy razy w tygodniu, a jajka kurze w dni, w których nie jest spożywane mięso.

  5. Mięso drobiowe powinno być spożywane dwa, trzy razy w tygodniu , zawsze bez skóry.

  6. Wskazane jest spożywanie ryb dwa razy w tygodniu.

  7. Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych (najlepiej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego), z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego.

  8. Należy ograniczać ilość soli dodawanej do potraw i unikać produktów mocno solonych (chipsy, paluszki).

  9. Należy ograniczyć spożywanie słodkich napojów i pić czystą wodę (woda mineralna niegazowana, nisko zmineralizowana, lub zwykła woda przegotowana).

  10. Dziecko powinno codziennie być aktywne fizycznie, bawiąc się lub grając przez kilkadziesiąt minut, najlepiej na świeżym powietrzu.

Źródło: Zalecenia dotyczące żywienia dzieci zdrowych w wieku 1-3 lat (13-36 miesięcy), opracowane przez Zespół ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii 2007.