-
Należy codziennie spożywać pieczywo i produkty zbożowe pochodzące z pełnego przemiału – chleb razowy i ciemne pieczywo, kasza i kaszki, płatki najlepiej zawierające otręby.
-
Należy codziennie podawać dziecku produkty nabiałowe takie jak mleko, maślankę, kefir, jogurt. Dla dzieci powyżej 24 miesiąca życia produkty nabiałowe powinny zawierać zmniejszoną zawartość tłuszczu. Zapotrzebowanie na wapń w tym okresie życia wynosi 800-1000 mg, co odpowiada 400 ml mleka,lub 150 g jogurtu, lub 30 g żółtego sera. Zapotrzebowanie na witaminę D 3 wynosi 400 j na dobę. Odpowiada to mniej więcej jednej kropli preparatów tej witaminy.
-
Należy codziennie jeść warzywa (w tym warzywa strączkowe) i owoce. Ideałem jest zjadanie warzyw i owoców 5 x dziennie.
-
Chude mięso czerwone, w tym wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż dwa, trzy razy w tygodniu, a jajka kurze w dni, w których nie jest spożywane mięso.
-
Mięso drobiowe powinno być spożywane dwa, trzy razy w tygodniu , zawsze bez skóry.
-
Wskazane jest spożywanie ryb dwa razy w tygodniu.
-
Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych (najlepiej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego), z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego.
-
Należy ograniczać ilość soli dodawanej do potraw i unikać produktów mocno solonych (chipsy, paluszki).
-
Należy ograniczyć spożywanie słodkich napojów i pić czystą wodę (woda mineralna niegazowana, nisko zmineralizowana, lub zwykła woda przegotowana).
-
Dziecko powinno codziennie być aktywne fizycznie, bawiąc się lub grając przez kilkadziesiąt minut, najlepiej na świeżym powietrzu.
Źródło: Zalecenia dotyczące żywienia dzieci zdrowych w wieku 1-3 lat (13-36 miesięcy), opracowane przez Zespół ekspertów powołany przez Konsultanta Krajowego ds. Pediatrii 2007.